Scholen
In 1799 waren er slechts vier lagere scholen in de gemeente Bedum, namelijk in Bedum, Noordwolde, Zuidwolde en Onderdendam. Op elk van de scholen werkte een schoolmeester en op de grootste school ook een ondermeester. Het onderwijzend personeel was toen niet in dienst van de overheid, maar werd aangesteld door dezelfde lieden die ook de kerkelijke benoemingen in handen hadden. De kinderen die naar school gingen (er was namelijk nog géén leerplicht) betaalden de onderwijzer elke week een stuiver schoolgeld. Voor de kinderen van de armen betaalde de diaconie. In 1857 brak met de in dat jaar aangenomen onderwijswet een nieuwe fase aan in de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland en dus ook in Bedum. In deze wet, die een uitwerking betekende van de in de Grondwetsherziening van 1848 vastgelegde vrijheid van onderwijs, werd het toegestaan om bijzondere scholen op te richten, op eigen kosten. De overheid droeg aan dergelijke scholen niet bij. In 1858 werd de eerste bijzondere school in de gemeente geopend, de lagere school van de Christelijke Afgescheiden Gemeente. Pas in 1920 zou de strijd om de financiële gelijkstelling van openbaar en bijzonder onderwijs beëindigd worden. En dat is het moment waarop de School met den Bijbel en de Walfridusschool worden gebouwd. (uit 'Onder vele torens', auteur R. van Schaïk e.a., blz. 194)
Er zijn tot op de dag van vandaag nog verschillende basisscholen te vinden in Bedum. Een openbare, protestantse en katholieke basisschool. Van de laatste twee heb ik een foto gemaakt, omdat zij beide in een historisch pand zijn gevestigd.
School met den Bijbel, de Regenboog
De School met den Bijbel werd in 1920-1921 gebouwd naar ontwerp van J. Tilbusscher. Het had zeven lokalen voor lager onderwijs en vier lokalen voor de ULO. De ingangspartij in een afgeschuinde hoek wordt geflankeerd door twee torens met overstekende tentdaken en heeft een balkon boven de ingang. (uit 'Monumenten in Nederland; Groningen', auteur R. Stenvert e.a., blz. 72) In de loop der tijd zijn er verschillende uitbreidingen geweest. Zo zijn er op de zolderverdieping twee leslokalen bijgekomen en heeft men een stuk aangebouwd aan de achterkant van het gebouw.
Het hekwerk voor de school Een deel van de gevel
R. K. Walfridusschool
De Rooms Katholieke Walfridusschool is ook voor het lager onderwijs gebouwd in 1921. De ontwerper van deze school is dezelfde als van de Regenboogschool, namelijk J. Tilbusscher. Het is een eenvoudig eenlaags schoolgebouw met schilddak en middenrisaliet. De school is tegenwoordig een daltonschool. De naam heeft de school te danken aan Walfridus. Meer over Walfridus is te lezen onder het kopje 'Walfriduskerk'. (uit 'Monumenten in Nederland; Groningen', auteur R. Stenvert e.a., blz. 72)
De Rooms Katholieke Walfridusschool
Maak jouw eigen website met JouwWeb